Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

Debatt

Vad händer i Björklinge om nätterna?

Vi har senaste tiden fått massor av mail om buset på byn. Buskörning med EPA traktorer och trimmade mopeder vid affären och inne på områdena bland småbarn, bilar som vandaliseras och slangas på bensin, extra ljus som stjäls, vägskyltar som slits upp ur marken och ett flertal inbrott i kiosken på Björkvallen. Men värst av allt är den senaste tidens bränder, 4 stycken på 5 dygn varav 3 konstaterade anlagda bränder på Björkvallen och Ramsjösågen och nu senast på Edvardskök även den anlagd enligt vittnen. Värre än någonsin enligt många men hur illa är det egentligen.

Vi beslutade oss för att kolla upp fakta och enligt färsk statistik från Polisen så ser det ut så här. Under perioden 1 januari till och med den 30 juli anmäldes år 2005 175 brott i Björklinge och år 2006 144 brott. I år har det under samma period anmälts 119 brott. Den totala brottsligheten har alltså minskat i Björklinge. Räknar man i procent är minskningen sedan 2005  32 % och jämfört med 2006 är minskningen drygt 17 %. Jämför man sedan de olika brottstyperna kan man inte i statistiken för 2007 upptäcka någon avgörande skillnad mellan de brott som begåtts i år och de som begicks 2005 och 2006.

Det finns alltså i polisens statistik över anmälda brott ingenting som bekräftar att brotten skulle ha ökat. Tittar man sen närmare på de brott som anmälts sedan den 27 Maj i år hittar man bl a 42 brott, bl.a. 1 misshandel, 2 cykelstölder, 7 skadegörelser, 1 mordbrand, 6 narkotikabrott (eget bruk och innehav), 1 häleri, 1 bedrägeri, 1 hemfridsbrott, 7 stölder och 4 inbrottsstölder osv. Varje begånget brott är naturligtvis ett brott för mycket och polisen kan ju bara kommentera den brottslighet som anmälts till dom.

Så med utgångspunkt från den statistik vi har kan vi i vart fall i den inte finna något som bekräftar att det skulle ha blivit stökigare i Björklinge och att antalet bränder och fall av skadegörelse skulle ha ökat. Inom polisen är man naturligtvis tillfreds med att antalet anmälningar minskar i Björklinge. Det speglar inte tendensen i samhället i övrigt där antalet polisanmälningar ökar. Polisen har ingen förklaring till varför Björklinge avviker i positiv riktning men det är likafullt glädjande att det förhåller sig på det sättet.

Ser du något misstänkt eller vet något som kan vara intressant för polisen t.ex. om den senaste tidens bränder, så kan du alltid göra en anmälan via deras hemsida och du får vara anonym.

Polisen behöver hjälp från allmänheten för att kunna förebygga brott, bekämpa brottsligheten och skapa trygghet i samhället. Information kan lämnas till Polisen på flera olika sätt, du behöver inte uppge ditt namn.

Du kan tipsa Polisen via telefon, fax eller brev. Använd gärna e-post!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefonnumret till Polisen i icke akuta ärenden är 114 14.
Vid akuta ärenden ska du alltid ringa 112.

Länk till polisen här >>

Kommentarer (71)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Caroline  - Härligt i Björklinge!
  Spännande läsning... har dock inte läst samtliga inlägg men många.

  Jag tycker att Björklinge är helt fantastiskt, ett av få ställen som har den genuina by charmen kvar. Det är underbart att se en massa ungdomar ute på kvällarna... jag tycker det är så coolt! Åk till Storvreta eller nå't annat ställe i närheten en fre eller lör på natten och det är helt TOMT...öde... dom är inne i stan... och det kanske inte är så mycket bättre. (tycker inte jag i alla fall)

  Det är helt OK att som vuxen bli lite irriterad ibland, det hör ju till, men man får ju även försöka komma ihåg hur det är att vara ung.

  Sen tycker inte jag personligen att det finns några problem med EPA-traktorer, eller cross/enduro/fyrhjulingar... jag tycker det är värre med alla bilar med vuxna bakom ratten som är stressade och trycker gasen i botten på samtliga vägar i Björklinge... dom kan ha släpkärra efter också som studsar...

  Mitt förslag är då istället att de vuxna bilisterna kan förgå med gott exempel så blir det genast mycket mindre farligt i trafiken.

  Vi ska vara rädda om varandra och bevara det fina som vi har i Björklinge=)
 • Eva  - @Caroline
  Jodå jag minns mycket väl hur det var när jag var ung på 70-80 talet då visade man fortfarande respekt för andra människor höll sig på vägarna och utsatte inte andra människor för livsfara i trafiken. Skötte man sig inte vart man portad på "gamla motellet" (där Röde orm ligger nu för dom som inte visste) Om du som jag hade bott på Södra långåsv och haft små barn och ett jobb att sköta så hade du nog inte bara varit "lite irriterad" När däcken skriker och basarna dunkar kl 2 på natten.

  Att du inte tycker att trimmade mopeder, EPA traktorer som går för fort och bilar som sladdar runt på parkeringen eller runt Röde orm i vansinnesfarter är skrämmande. Det har hänt flera allvarliga olyckor här ute med just dessa fordon och ungdomar är inblandade och i två fall var det väldigt nära att kosta 2 st livet pga mycket svåra skador. Å jag ursäktar inte heller dom vuxna som kör med släpkärror som "studsar" men kan säga att dom är betydligt ovanligare än dom yngre förmågorna. Jag har sagt det förr och säger det igen, vem blir årets "offer" och överlever han/hon? För en olycka blir det MINST! Så har det varit varenda år dom 11 åren jag bott här.
 • kung av vägarna
  jag brukar köra runt i ca 100 km på dag tid och det är jämt lika kul när en eller fler börjar skrika efter en !
 • .
  sluta skylla på epa/moppe ungdomar!! om ni kommer ut en sväng en fredag eller lördag så är det ju 70% som är ute o går. så det är inte bara epa/mopeder som förstör!! vi åker ju mest runt inte sabboterar och håller på!
 • Att ni ens orkar ?
  att ni ens orkar hålla på att klaga på oss ungdommar ? Det har alltid varit massa folk vid affären och det kommer förmodligen alltid att vara det , ovasett om polisen är inblandad eller inte.
  Har ni valt att flytta hit så är det åtminstonde erat problem.
  Men om jag ser det från en annan vinkel så ville jag bara säga att det är så synd för er som sabbar och förstör och då menar jag med bränder , stölder osv. Det gör förmodligen så att det är större risk att snuten kommer hit, och då är det även större risk att det är fler som blir haffade när dom kör sina trimmade moppar osv.
  Så läste jag en komentar låångt ner,
  där det står att dom kollar surt även när vi kör förbi sakta och respekterar dom på cykelbanorna/gångbanorna. Då säger ni att vi inte får köra där? Tänk på oss som inte har EU moppe , klart vi kör där. Det är lag på att vi ska köra på cykelbana om det finns! det kanske är ni vuxna som ska ta reda på lite ist.
  Hur kul är det att åka runt på en moppe och köra 25km/h ? haha inte så kul va?
  Så varför inte bara sluta lägga sig i att vi kör moppar på cykelbanorna, att vi racear ner från affären osv. Jag har själv gjort det, men ska man racea ser man till att det inte är några bilar på vägen , för annars gåre ju inte ellerhur ?
  jag fattar egentligen intehur ni orkar , SUCK *
 • Arne
  Kort sagt det handlar om respekt och det får man bara om man visar detsamma tillbaka, inte genom att förstöra och väsnas för andra. Å jag förstår inte varför missionskyrkan måste stå uppe vid affären och servera saft och bullar kan dom inte bjuda in ungdommarna på saftkalas i missionskyrkans lokaler i stället.
 • G
  ja vad säger man?? när ni gnäller på epa/moppe raggarna så blir det bara värre.. jag/vi hängde oxå där när vi va i epa åldern typ 20år sen men då stog vi oftast och snacka tog en bira sen åkte man vidare till en anna by typ bälinge , vattholma å kolla läget. som läget är här nu är ju kattastrof , varför ska man sladda å varva på en parkering och varför förstöra , kasta flaskor å skräpa ner?? fattar inte. det har ingenting med att göra att ni är motor buren ungdom för vad har motorer och skadegörelse gemensamt. nej res på er , stå gärna där å vissa upp era grejjer för varandra men sluta trakasera folket som bor runt om kring. det är skit kul att sladda å brommsa fast grejjerna men gör det där det går.. OCH tänk på att nångång/snart så kanske ni råkar att nästan köra på nåns barn/djur egendom och då kan det hända tråkigheter.. Kör hårt men på rätt plats.
 • föredettingen
  i björklinge e mopederna inte så trimmade som ni tror,
  dom e oftast bara urpluggade och kanske borrad ljuddämpare så dom ska låta mycket...
  om ni inte gillar ljudet(som vissa älskar) så flytta här ifrån, jag vet folk som åker 3-4 mil bara för att komma till såna här platser där man kan träffas, därför dom blivit utkörda ur sina samhällen tex: vattholma bälinge....

  PS: bullarna e grymt goda!
 • Raggaren
  Vad jag vet så har ungdomar som är motor burna alltid träffats på affäsparkeringen och bränt en del däck genom åren. Så de va väl inget nytt. Jag kommer ihåg när det var fik vid Kantarellen då kunde man se en del av dessa motorburna ungdomar där i stället för på parkeringen vid affären. Så de borde finnas ett fik åt motorburna ungdomar.
  Låt kulturen leva vidare.
 • Anonym
  Alla sitter här och klagar,och det handlar alltid om alla unga med moped och epor.
  Dom förstör och stör.
  Men jag tycker det är värre med dom vuxna som har börjat åkt fyrhjulingar och cross och enduro hojar.
  Och vi ska inte glömma alla dom som åker bil och skjutsar sina barn till skolan.
  Jag bor endes en ganska starkt trafikerad väg i Björklinge,och jag kan bara säga det att det går välldigt fort förbi när man har lämnat sina barn vid skolan(på 30 väg)Och det är många små barn som går till skolan på den vägen.
  Och på kvällar och helger när fyrhjulingarna åker förbi.
  Det som är värst tycker jag är dom som kör cross och enduro i elljusspåret och runt sandviksbadet.Det blir väldigt förstört i skog och mark efter deras dubbar.
  I går kväll såg jag två hojar som körde upp för trappen vid gångtunneln(vid affären) och det blev ganska förstört på trappstegen. Och det var två vuxna.
  Så sluta klaga på alla unga och att dom förstör, det finns vuxna som kan med.
 • olle lundin
  tror ni att de blir bätre bara för att ni sitter vid datorn å klagar kom å prata med oss vid hemköp nån kväll
 • Fredrik
  Det var bättre förr
 • Anonym
  Tycker inte du ska klaga så mycket! Hur var du när du var i ungdomen?
 • hasse
  säger bara en sak.
  GRATTiS. grattis för att ni kastat bort många timmar av erat liv för att sitta vid denhär sidan och klaga. för det kommer inte komma någonstans.
  puss hej
 • Sture den äldre
  Den dagen ni ungdomar kör långsammare än hastighetsbegränsningen på era mopeder så beror det förmodligen enbart på soppatorsk eller motorhaveri.
 • Till : Jag trivs här!
  Man kan ju inte köra långsammare än hastighetsbegränsningen då förstör man också i trafiken. Man vill ju inte få parkeringsböter när man är ute och kör!
 • Jag trivs här!
  Till ALLA som kör bil, moped, epa, cykel och vi andra som går i Björklinge:
  Jag har nu läst många inlägg angående klimatet här och vissa håller jag med, andra inte. Det jag anser vara viktigt är att alla människor måste ta ansvar för sig själv och sina handlingar. Visa hänsyn! Jag är en av de som får godispapper, bullpåsar, glasflaskor och burkar inslängda på min gräsmatta, eller i bästa fall, strax utanför staketet. Krossat glas på gatan där bilar, cyklar, barn och hundar/katter ska passera. Vem betalar kostnaderna som uppstår kring skadorna? Punktering, en påkörd skadad katt, ledsna barn som ramlat rakt på glaset? Det kan synas oskyldigt att slänga sitt skräp efter sig, men tänk efter!
  Använd GÄRNA våra soptunnor som står längs med er väg tillbaka till skolan.
  Alla som kör i samhället med rätt utbildning vet att man ska följa uppsatt hastighetsbegränsning (eller långsammare). Det finns ingen mening med att gasa så mycket man kan för att sedan tvärnita vid korsning eller farthinder. Är ni inte rädd om era fordon?
  Jag har valt att bo centralt och vet vad som kommer med på köpet. Tycker som många andra att alla ska få vara ute och samlas vid centrum, men ni kan väl för er egen och andras säkerhets skull köra lugnt?! Att orsaka nån annans liv eller sitt eget är inte värt en buskörning. Inte ens om det "bara" är nåns älskade katt.
  Mina barn är små, men jag hoppas att jag lyckas uppfostra dem så de vet att tänka på andra människor tills de är tonåringar och vill hänga i centrum. Jag skulle verkligen skämmas om jag får veta att min son idiotkört sin epa och sladdat mitt i en korsning för att sen dra iväg igen, utan det minsta koll på trafiken runtomkring. (tro mig det har hänt framför mina ögon). Föräldrar: jag vet att våra barn är felfria och gulliga, men i grupp blir de ibland små "monster", inse det! Vi har väl själva varit tonåringar, eller hur?
  Av denna anledning vill jag inte förbanna och förbjuda allt vad ungdomar heter, utan bara be er tänka till lite. Björklinge är fullt av trevliga människor och möjligheter!
  Jag kommer gärna ut och träffar er som hänger ute om kvällarna!
  Vi ses!
 • optimist
  Jag tror det kommer bli nånting bra till slut av det som blossat upp sista veckan. Heder åt ungdomarna som i år kväll bevisade att man kan visa hänsyn till andra människor samt till alla vuxna som engagerar sig. Igår kväll var många vuxna ute. Det går ju bra att använda bilar också för att åka omkring och kolla och ev hjälpa nödställda. Jag hoppas att vi vuxna och särskilt de motorintesserade vuxna kan ordna en lämplig lokal inom kort och kanske en crossbana på nån lämplig åker tex. Kanske fler roliga aktiviteter. Vad vet man. Kom med förslag. Det är också ledsamt att höra att man måste tända eldar under taket på centrum på kvällen för att man fryser. Vuxna verkar ha engagerat sig nu i er ungdomar mer än vanligt och jag hoppas att vi alla ska få trivas tilsammans här i detta fina samhälle. Heja Björkinge!
 • Josef
  Vad har du fått det i från att det bara skulle vara dom som kör EPA som förstör? Det är det väl ingen som påstått. Å om ni inte vill kalla det race eller kappkörning så kan vi kalla det vansinneskörning om du tycker det låter bättre. Tycker det är fantastiskt att denna sida finns å att såna här problem kan lyftas fram innan det är försent, ett möte mellan vuxna och ungdomar är väl det enda rätta, skolan kanske kunde anordna det?
 • Lina
  Varför är just parkeringen det bästa stället att vara på?
  Parkeringen vid badet är väl ett ypperligt ställe att vara på. Men som "motorburen ungdom" skrev -när vi var där blev så mycket förstört. Vem förstörde då? Eporna själva eller dom som körde eporna? Om jag inte har helt fel så finns det även en fritidsgård på högstadiet där man kan vara. Om nu missionskyrkan ska dela ut bullar så kan dom ju stå där mellan 22.00- 02.30 och inte bara i två timmer för att sedan nöjda med sin goda gärning krypa ner i sängen och låta oss boende runt parkeringen få fortsätta att lyssna på däckskriken,avgasknallarna, varvningarna och fulla ungar som nu orkar hålla på ett tag till stärkta av "bullar, bensin, bränt gummi och förböner" samt, inte att förglömma, öl och sprit. Nu har jag kommit med förslag till er ungar. Vad lungt och skönt det kommer att bli nu när ni fått lite tips på var ni kan hålla till. En sak till.Bara för att ni nu har lov nästa vecka så tänk på att de allra flesta vuxna arbetar och småbarn går på dagis så passa på att köra runt med eporna mitt på dagen istället så att vi kan få sova på nätterna.
  Tack För mig.
 • Till Lina
  Jaha, så nu är det bara dom med epor som förstör
 • Svar till boende på Södra LÃ
  Hehe ja gör det du .. Jag är där varje helg kan ja lova dig . Du får gärna filma när det är "race, kappkörning" ;)
  För det är ALDRIG race...
 • Allan Ballan
  Ja du Blondie! Det är väl knappast cyklister som slangar soppa och snor extraljus, däremot håller jag med dig att det är fel att skylla allt som händer i Björklinge på dom ungdomar som hänger i centrum. Men ett j-a liv för dom i alla fall det verkar vi alla överens om, tycker dom vuxna särskilt dom som inte vet vart deras barn är ska lyssna på undomarnas uppmaning och komma upp och prata och umgås med dom. Å självklart ska undomarna vara med på ett eventuellt möte om detta men är det ingen som vet när och var detta möte är? Å en stor eloge till er som jobbar med denna sida den är toppen.
 • Till Lasse
  Du jag e där varje helg och det är inte en enda som kör "race runt macken"..
 • Boende på Södra långåsv
  Det pratas/skrivs om ett möte med vuxna på byn, skolan, kyrkan och omkringboende, ungdomarna kan väl också va med. När och vart ska det hållas? Den som påstår att det inte körs race runt affären och macken på kvällarna har inte varit där. Vi kanske skulle filma det någon kväll så kan vi visa upp det på det där mötet.
 • Niclas "Blondie" Eriksson
  Hej!Jag är en av dem som är vid affärn nästan varje helg.Och jag håller med själv att det är för mycket oljud,det måste alla hålla med om,men att det är en massa folk som säger att det är vi motorburna människor som stjäl extraljus,slangar soppa,eldar och slår sönder brevlådor och bråkar.Då får ni ta och ge er,måste ni skylla på en enda grupp och klanka ner på oss,om ni själva tittar eller har koll över era egna ungar så får ni se att dem inte direkt är några änglar.Vad gjorde ni själv när ni var ungdomar?,satt hemma och läse bibeln och höll mamma i handen eller?Och varför tror ni att Missionskyrkan inte beslagtar alkohol för?Dem är inte polisen om ni tror det.Jag vill ge en stor eloge till Johannes Nesser som gjorde artikeln om Björklinges ungdomar.Och sen vill jag tillägga att ni kan komma upp till affärn i Björklinge nu på fredag eller lördag så kan vi prata om det här istället för att ni ska vara så fega och skriva på internet och inte våga prata med oss öga mot öga.
 • Omas
  ni som tar regnr å som bara klagar tycker jag synd om.. skaffa ett bättre liv än att bara j*vlas med oss som tillbringar våra helger där... kom på nått annat ställa då istället.. nee just de de finns inte nått eller hur... jag tycker bara synd om er som orkar hålla på å gnälla... gör nått vettigare. MVH Tomas " omas " Eriksson
 • Lasse
  Om man står och tittar på minderåriga som begår lagbrott genom att burna och dricka alkohol och sen kalla det för "Uppsalas största utomhusfest" kan jag inte kalla annat en glorifiering och jag är ju uppenbarligen inte ensam om den uppfattningen. Sen vill jag bara säga att det jag skrev om berusade 13-14 åringar så har jag sett det med egna ögon och även fått det bekräftat av föräldrar till dessa barn. Å har du missat dessa race runt affären och Statoil så kanske du var så berusad så du inte märkte det eller så är det du som pratar strunt. Å det finns inga andra platser varken i Bälinge, Skuttunge eller Björklinge där man får burna det är förbjudet enligt lag och belagt med böter för framkallande av buller alternativt störande av ordning. Å som jag skrev, helt ok om ni vistas i centrum men visa respekt mot dom som bor runtomkring dämpa er och håll rent och snyggt så är det ingen som klagar.
 • åke
  Håller med Lasse utom när det gäller påståendet att Nesser glorifierar supande och olagligheter. Han skriver ju bara om vad som har hänt! Det måste väl journalister få göra!
 • Motorburen ungdom
  Vill inte peka ut nån speciell men mer en hälften av inläggen är bara strunprat..
  13-14 åringar super?
  Race, kappkörningar?
  Vad får ni allt ifrån egentligen.. Har ni inge bättre för er än att sitta och klanka ned på all ungdom i björklinge för det finns ingen annan bättre plats att vara på!!
 • arne
  ni behöver inte va vid hemköp åk nån annanstans ex bälinge el lövstalöt el skuttunge och sen tycker jag att missonskyrkan ska ta bort spriten från mindreåringar ta en bulle istället
 • motorburen ungdom
  Parkeringen är väll ändå det bästa stället att hålla till på. Vid de tillfällen man kört ner eporna till badet och ha fest där har det blivit mycket förstört. Att bullutdeliningen skulle vara det som orsajkar buller är svårt att tro. ge tips på andra ställen i björklinge där man kan hålla till och börna och festa. parkeringen vid prästgårdsgöjden? fotbollsplan vid ishallen? parkeringen vid björklinge energi? eller kanske vid missionskyrkan?
 • Lasse
  Men för F-N det är väl inte Missionskyrkans bullutdelning som skapar stök och oljud och jag har oerhört svårt att tänka mig att som det står i UNT`s så kallade uppföljare att "boende nära Hemköp i Björklinge är förbannade på Missionskyrkans tilltag" men det var en snygg vinkling för att komma bort från Nessers glorifiering av supande och olagligheter i fredagens artikel sen må han säga vad han vill, för det är så alla jag pratat med uppfattat det han skrev. Ungdomarna har hängt i centrum över 30 år innan missionskyrkan började dela ut bullar och det tycker jag är ett långt mer hedervärt än det vuxna på byn håller på med. Jag har själv gått dessa nattvandringar 2 gånger men att bara stillatigande se på när minderåriga så unga som 13-14 år står och dricker sig berusade eller förstör fick mig att lägga ner. Som vuxen på byn tycker jag man ska ta ett ansvar och säga ifrån oavsett om det är egna eller andras barn och inte som nu nöja sig med att i bästa fall säga åt dom att hälla ut det dom har i kassen, vilket dom inte gör. Om mina barn visade sig berusade så skulle då jag vilja att vuxna på byn ringde hem och berättade det och inte som nu säga att man inte gör det för att "vissa" barn kan råka mer illa ut när dom kommer hem. Ok ring inte föräldrarna då men ring polisen eller sociala myndigheter och låt dom ta tag i det och följa upp det, men inte som nu bara se mellan fingrarna. Å alla föräldrar som har barn i tonåren ta en sväng upp till affären om dom inte är hemma, det kanske är just din son eller dotter som är full eller sladdar runt och kappkör med din bil som han/hon fått låna. Men sitt inte hemma och tro att vuxna på byn fostrar dina barn för det är inte deras ansvar även om man tycker att man kunde kräva lite mer "pondus" av dom. Å någonstans måste ju våra ungdomar få vara men dom behöver väl inte föra sånt liv och ska barn verkligen springa vind för våg mitt i natten? Nä heder åt missionskyrkan som finns där för ungdomarna, mer engagemang från vuxna på byn, en kram till alla underbara ungdomar men dämpa er lite och vart är polisen? Det begås ju faktiskt brott!
 • Johan
  Jag är 19år och funderar ofta på hur dagens ungdom är uppfostrad. Det känns inte som att trimmade mopeder osv. är något större problem om alla bara kunde använda lite sunt förnuft och visa hänsyn till de boende i och utanför Björklinge. Jag har aldrig färdats i ett lagligt fordon under hela min ungdom. Trimmad moped, motorcyklar osv osv. Men jag har aldrig fått skäll av någon granne eller liknande pga fortkörning/buskörning eller dylikt, tvärtom. Lär barnen lite vett istället. Parkeringen vid Hemköp i Björklinge tycker jag är en utmärkt mötesplats för alla ungdomar. Och har väl varit de senaste 30-40åren? Trimmade mopeder som buskörde fanns garanterat då med. Jag har full förståelse för alla människor som känner sig störda pga buller osv. Men att föräldrar ska vara ute å vakta sina nästintill vuxna barn känns bara löjligt? En från början ordentlig uppfostran vore väl inte fel och skulle garanterat hindra mååånga av alla de påstoda "problem". Att som någon gjorde här säga att ungarna driver med de oerhört vänliga människor som delar ut bullar med mera till alla ungdomar som rör sej ute om kvällarna känns bara dumt? Självklart uppskattar vi ungdomar detta! Och en stor eloge till Johannes Nesser som fått till en MYCKET bra artikel i UNT!
 • Jenny
  haha jag vet inte vad jag ska säga men det här är lite roligt :P Varför hålla på och gnälla om en sån här sak på internet , varför inte gå upp dit en kväll och säga åt dom på plats? förresten så har dom absolut ingen annanstans att ta vägen , vart dom än är så är det ju nån som ska klaga.. Helt sjukt , lägg ner!
 • Eva
  Lina och Johannes Nesser nämner en uppföljande artikel i dag söndag. Vart kan man läsa den eller måste man köpa tidningen?
 • Admin
  Vi har fått väldigt många inlägg ang. detta ämne efter artikeln i UNT och som ej kan publiceras pga. att dom bryter mot reglerna om vårdat språk och personliga påhopp eller utpekande av grupp. Vi ber er därför tänka på det när ni skriver inlägg om ni vill att dom ska publiceras så håll er till reglerna.
 • Boende på Prästgårdshöjden
  Jag tillhör skaran som blir störd av detta härjande på parkeringen. Jag brukar då och då gå upp till hemköp om nätterna för att se vad som pågår och det jag slås av är att jag är "ensam". Det finns inte en enda förälder där. Enstaka gånger har jag sett nattvandrarna, men dessa verkar gå och lägga sig runt 23 tiden. Ungdomarna är vakna ända in på morgonkvisten. Min fråga till er är: VART är alla föräldrar??
  Jag har bevittnat en bil full av ungdomar som nästan höll på att sladda av vägen. Jag kollade då upp regnr och fick tag i föräldern per telefon. Det enda denne orkade göra var att ringa sin unge fast jag bad honom åka till hemköp för att bevittna förödelsen. Dagen efter sladdade hans barn återigen.
 • Johannes Nesser UNT
  Jag kan kommentera en sak: Jag har beskrivit vad jag såg på plats. Artikeln i UNT 8/2-08 glorifierar inte supande ungdomar på något sätt. Det förekom ett par ölburkar och en flaska med vad jag tror kan ha varit sprit, något hejdlöst supande såg jag dock inte. Ej heller såg jag några olagliga bilar, men jag undersökte inte saken så pass noga att jag har bevis för motsatsen. Det är knappast min plats att bedöma om buller är lagligt eller olagligt, jag bedömde ljudet som högt, vilket jag också skrev. Kritiken mot mig som skribent är helt obegriplig. Däremot kan jag förstå att det finns kritik mot företeelsen. Det är glädjande att det nu framkommer andra synpunkter på tillställningarna på parkeringen om helgerna, och därför har jag skrivit en uppföljande artikel, som jag tror kommer att publiceras på söndag.

  Mvh. Johannes
 • olle
  til er som är "missnöjda björklingebor" ni kan gå in på www.hemnet.se å köpa ett hus i nå´n annan by
 • Anonym
  Att ringa/skriva till UNT är lika meningslöst som att ringa polisen. Jag har både ringt och mailat deras nyhetsredaktion och insändarsida angående detta men det verkade inte finnas något intresse förens nu då och då kallar man eländet för "Uppsalas största utomhusfest"
 • Lina
  Svar til Eva!
  Bra skrivet. Det kommer att komma en artikel i söndagens UNT om oss som inte "älskar" björklinges ungdomar lika mycket som missionskyrkans damer gör. De delar ju dessutom ut bullar till dessa ungdomar vilket är för mig helt obegripligt. Vem kom på den dumma idén? Förstår ni inte att ungarna driver med er! Jag tog omedelbart kontakt med Nesser angående hans artikel i fredagens UNT och berättade för honom hur vi boende känner det som helg efter helg blir störda. Mitt tips till dig Eva och alla andra som blir störda. Ring och prata med honom ni också. Ju fler som agerar desstu bättre. Till alla föräldrar vill jag bara säga åter igen- Håll koll på era ungar! Till Lenart vill jag säga välkommen hit en fredag eller lördagkväll och se om du forfarande tycker att det är ok att ungarna står och hänger vid affären. Undrar just vad Hemköps ägare och personal anser om den saken som får börja sitt arbetspass med att städa upp efter ungarna.Skillnaden mellan att vara ung på 70-talet och att vara ung nu 2008 är enorm. Respekten för andra individer och deras egendom är av total avsaknad hos många ungdomar. En stor ros till de ungdomar som sköter sig!
  Tack för mig.
 • Lenart
  Blondie och Cissi om ni läser insändarna här nedan så kan ni se att det är flera som poängterar att det inte är alla ungdomar som missköter sig och en som till och med bad om ursäkt för att hon i stundens hetta drog alla över en kam. Å det är ingen som klagat på dom som sköter sig eller inte kör trimmat. Det är ju genom att skriva här som man kan nå ut till dessa föräldrar vars ungdomar INTE sköter sig och som säkert i dom flesta fall inte ens vet om att deras barn kör trimmat och vilka konsekvenser det kan få även för dom vuxna i form av indraget körkort och dagsböter som kan bli väldigt dyrt. Dom klagomål som öses ut här är ju faktiskt befogade eller hur tjejer? Men jag håller med er om att det är extra viktigt att poängtera att majoriteten av alla ungdomar sköter sig utmärkt här i Björklinge, jag har själv 2 st barn på högstadiet och träffar ofta deras kompisar och jag tycker att ALLA dom är jätte trevliga. Att ni står uppe vid affären är det nog ingen som klagat på det har Björklinges ungdomar gjort sen 70 talet då jag var tonåring här ute, det är oväsendet från bilarna och trimmade moppar man klagar på, måste man verkligen köra race runt Statoil och burna till 2 på nätterna?
 • Eva
  Läste just en artikel om Bullar, bensin och bränt gummi i Björklinge på UNT. För oss som bor runt centrum i Björklinge (Norra-södra Långåsvägen, Rösvägen, prästgårdshöjden med omnejd) är den rena hånet. Helg efter helg plågas vi av detta oljud från börnande bilar/EPA traktorer och trimmade moppar som kör ikapp från affären och upp runt Statoil eller ner till Björkvallsskolan och sladdar runt i rondellen och på parkeringen vid Björkvallen. Å jag kan lova att det inte är många av dessa EPA bilar som går lagligt. Jag har själv gått med vuxna på byn och sett så unga personer som 13-14 år rejält berusade en vanlig fredag/lördag kväll uppe vid affären, att då som Johannes Nesser gör i sin artikel glorifierar supande ungdomar och undomar som kör olagliga bilar/mopeder och framkallar olagligt buller är obegripligt och oförsvarligt. Å skulle polisen någon gång orka pallra sig ut hit så skulle dom nog plocka en och annan rattonykter yngling också för att inte tala om alla dessa tusenlappar man skulle plocka in i form av böter. Hoppas UNT lägger ner lika mycket jobb på en artikel om oss som drabbas av dessa "fester" och helg efter helg får kvällarna förstörda av detta eviga busliv.
 • Blondie & Cissi
  Alla som klagar på denna sidan, tänk på att alla inte kör som idioter, alla har inte trimmade mopeder. Det är p.g.a att ni skriver & har sådana här sidor som också de oskyldiga blir drabbade. Jag menar inte att trimmade mopeder & dyl. inte förekommer, men det ni gör drar verkligen alla över en kam. Om ni är så oroade, vänd er till ungdomarnas föräldrar, eller något annat vettigt, hellre än att bara ösa ut klagomål på en hemsida. Såklart man måste se problemen, men om man ska klaga ska man också ha tänkbara lösningar på problemen. En sak till, alla som klagar på ungdomarna som står uppe vid affären. Vad gör det er? Ni kan väl ändå inte tycka att de ska stanna hemma hela tiden? Affären är väl ändå den plats där det stör er minst att de är.
 • Gittan
  Ove och Hasse som sagt läs artikeln om trimmade mopeder så kanske ni förhoppningsvis ändrar inställning i ert omogna resonemang.
 • Gittan
  Hördu du 15 åriga moped ägare! Naturligtvis kör inte alla ungdommar som galningar. Att köra trimmad moped är olagligt oavsett om du kör med eller utan vett. Anledningen till att folk tittar argt på dig är just kanske för att du kommer på moped på en GÅNGBANA!!! Jag tycker du och dina mopedvänner ska läsa mopedartikeln "föräldrar ta ert ansvar" som man skrivit här tidigare på debatsidan kanske ni föräldrar borde ta er en titt där också så ni ser att det inte bara är era barn som kan råka illa ut. Du som förälder kan dessutom förlora ditt körkort och få dagsböter pga av detta. Vill också passa på att ösa beröm över er som driver sidan den är bara så bra.
 • Trött på gasande
  Jag är så himla trött på epatraktorerna/bilarna som står och gasar nätterna långa. De står och gör avgasknallar och sladdar omkring hela nätterna, ibland ända till klockan 2-3 på nattten. Detta är jag riktigt trött på!
 • 15 årig mopedägare
  Hejsan allihopa. Det känns som att ni drar alla över en kam. Alla som är med mig och mina kompisar kör inte som galningar. Det finns folk som har trimmade mopeder och kör utan vett, och folk med trimmade mopeder som kör MED vett. Däremot tycker jag själv mina kompisar som kör utan att bry sig om reglerna gör helt fel. En tråkig sak jag lagt märke till är att fast jag kör lungt förbi folk på gångvägarna så tittar de argt på en som att man gör fel? Tycker ni att det är bättre att köra som en idiot? Det verkar ej som att vissa människor uppskattar när man väl kör lungt och normalt. Skriv vad ni tycker...
 • lina
  Svar till Ove & Hasse
  Att ungdomar kör för fort med trimmade fordon är inte det största problemet. Om dom vill köra för fort och kanske köra ihjäl sig struntar väl jag i. Men att köra för fort och riskera andra människors liv tycker jag inte ska accepteras av några föräldrar. Ni som har barn med med fordon: LÄR ERA BARN TRAFIKVETT OCH LÄR DOM VISA HÄNSYN TILL ANDRA MÄNNISKOR. Som boende längs Långåsvägen så ser och hör vi mycket som ni aldrig ser. Ex Att komma i full fart och svänga in på gångvägen mellan distriktssköterskan och hästaffären obs gäller även \"vanliga \" bilister, att stå på hemköpsparkeringen och varva och skjuta avgasknallar
  med bilen i flera timmar om nätterna mm
  som svar till Tord så kan jag bara säga att vi har tagit kontakt med polisen men det händer inget. Det är för övrigt upp till er föräldrar att uppfostra era barn, inte polisens eller andra vuxnas ansvar.
  Tack för mig!
 • Ägare av Björklinges snabbas
  Det är skitkul att köra snabbt.
  Jag brukar ligga i en 110 km/h på e4an förbi affären.

  Ibland roar jag mig också med att köra om bilar på väggrenen.
 • Tord
  Ja du Sarah och så länge du och ingen annan som bor i närheten av Hemköp uppmärksammar polisen på detta ofog med en polisanmälan så lär det fortsätta. Störande av allmän ordning är ett brott framkallande av buller ett annat så har du lite att välja på.
 • Sarah
  Ja, det är ett jäkla liv här på nätterna... bor en bit ifrån Hemköp och macken, men kan ändå höra bilar som står och varvar halva nätterna. Lagom kul för dem som bor där kan jag tro.
 • Trött på oljud
  Som svar på Hasse/Ove. Jag är inte säker på att dessa inlägg är menade att tas seriöst, men om så är fallet bör de inte stå oemotsagda. Argumenten att trimmade mopeder alltid förekommit är knappast ett skäl att vi ska acceptera problemet. Samma argument kan användas för all brottslighet, vilket inte rättfärdigar densamma. Stöld, misshandel och våldtäkter har sannolikt förekommit i hela mänsklighetens historia, men ska vi anse det som en acceptabel del i ett samhälle? När det gäller graden av trimning kan jag bara säga att det inte är utan risk som familjer med barnvagn, äldre med rullatorer, cyklister samt fotgängare möter mopeder som "bara" går i 70-75 km/h på våra gång- och cykelbanor.
 • Hasse
  Jag förstår inte vad ni pratar om när ni säger att mopederna går 100 - 110km/h? Jag är själv insatt i motorer och har kört motocross större delen av mitt liv. Min son har moped och hans kompisar kör trimmade mopeder. Jag har vid flera tillfällen "inspekterat" mopederna när de står vid tex. hemköp. De är inte så trimmade som ni tror utan de är såkallade urpluggade och gör inte mer än 70 - 75km/h. Min som har berättat att de killar som kört med "vråltrimmade" mopeder slutat med det. En av dem har åkt fast. Jag förstår erat problem med sönderslagna brevlådor mm. för det är inte acceptabelt. Men att ungdomarna kör trimmade mopeder och epatraktorer som går för fort är ett problem som alltid funnits och alltid kommer finnas. Jag menar hur kul är det för barnen att köra lika fort som farmor cyklar? Som sagt tror jag inte det hjälper att polisanmäla dessa brott då jag tror polisen har fullt upp med "värre" brott än så. Men jag hoppas körandet minskat såhär på vinterhalvåret eller?
 • ove
  Jag förstår inte detta gnäll. Trimmade mopeder och epatraktorer som går för fort har alltid funnits? Och pratet om dessa mopeder som går "100 - 110" är bara rent struntprat. Jag är insatt i motorer och dessa mopeder är såkallat urpluggade och går inte mer än 70 - 75km/h. Man kan lätt luras av ljudet på dom men vissa ungar borrar hål i ljuddämpare mm. så att de ska låta "fräckare"
  Jag har självklart förståelse för att folk blir förbannade när ungdomarna har sönder brevlådor och liknande. Men att de åker lite fort och sladdar litegrann spelar väl ingen roll? Det har som sagt ungdomar gjort i alla tider och jag tror det kommer fortsätta.
 • annonym
  aa monica din fråga som lyder (hur trimmade är de?)
  ja dom moppar som är ute och rejsar är tillräckligt trimmade
  100km/h är ingen match inte 110 heller
 • annonym
  Jag som förälder är ofta ute på kvällarna och kollar till mina tonåringar.Och jag kan tänka på alla som klagar att VARFÖR tar ni er inte ut och lär känna dessa tonåringar som är jätte trevliga och vänliga.Har hört att misionskyrkan är ute och serverar fika till alla som vill ha, och det är verkligen uppskattat.Och en liten tankeställare hur var ni som tonåringar,det är lätt bli efterklok.
 • annonym
  jag tycker att det är för stökit i björklinge om nätterna
 • Förälder
  Varför sitta här och skriva gå ut på kvällarna ni som har barn mellan 14-18år det skulle inte skada men dom som skulle behöva vara ute låser in sig,kom ut och se era barn (mitt barn gör inget, som alla säger jag ser inget, gå ut då)
 • Förälder
  Varför sitta här och skriva gå ut på kvällarna ni som har barn mellan 14-18år det skulle inte skada men dom som skulle behöva vara ute låser in sig,kom ut och se era barn (mitt barn gör inget, som alla säger jag ser inget, gå ut då)
 • Monica
  Åkte buss ikväll hem som vanligt. Ramsjövägen hela Ramsjövägen spärrade 3 mopeder bussen så den fick köra så sakta. Dom åkte i bredd. Chauffören får tillfälle att köra om. Härligt snart hemma! På E4:an kör 2 av dom om som dårar och pekar finger. Då gick det fort för mopparna, och med passagerare......... sen kör dom in på macken. Hur trimmat är det? Snart händer något!
 • Micke
  Håller med Anita om att med den inställningen ni har att inte polisanmäla gör att det aldrig kommer att bli ett slut på ofoget heller. Så Johan, Robert, anonym, missnöjd Björklingebo och Lenart, hur smått det än är så anmäl det annars tror ju polisen att det är frid och fröjd här ute och så sjunker statestiken fast det borde vara tvärtom.
 • Torsten
  Polisen och kommunens parkeringsövervakare skulle kunna tjäna en mindre förmögenhet om dom behagade besöka Björklinge centrum då och då. I dag kl 11.15 - 12.15 stod det 19 bilar på parkeringen närmast soppkonteinrarna 3 st tillkom under tiden jag var där samtliga skulle med bussen. 22 bilar x 300 kr = 6600 kr. Skulle sen polisen ställa sig lite strategskt med uppsikt över parkeringen utanför affärerna en kväll vid 20.00 tiden så skulle dom kunna hova in mängder med böter för trimmade mopeder, EPA traktorer som går för fort, bilar som slirar runt varv efter varv med rykande däck och kör som galningar fram och tillbaka mellan hemköp och runt Statoil. Vad är det för mening med regler om ingen följer upp dom.
 • missnöjd björklingebo
  nej men visst Lenart du har rätt ..
  Klumpigt skrivet av mig!
  självklart menade jag inte alla ungdomar i bjk. utan bara dom som känner sig träffade... Dvs. inte ni andra!
  "skrev i stundens hetta när jag hade upptäckt att våran brevlåda var i spillror "
 • Lenart
  Ni som ser dessa ungar som gör detta fota/filma dom eller skriv ner signalement på mopeder/kläder/hjälmar åk sen upp till högstadiet en morgon när dom anländer dit och konfrontera dom. Att polis anmäla leder ingen vart men att ställa dom öga mot öga med den som drabbats svider speciellt om det sker inför kamrater och naturligtvis ska föräldrar och skola kontaktas. Å du "missnöjd Björklingebo" dra inte alla ungdommar under samma kam dom flesta sköter sig och enligt vittnes uppgifter så var det 2 killar på moped som ägnat helgen åt att sabba brevlådor runt halva Björklinge.
 • en missnöjd Björklingebo
  så dagens ungdomar i Björklinge har inget bättre för sig än att bara förstöra...
  vid 22 tiden i går kväll välte dom soptunnorna och slog sönder våra brevlådor.. totalt ONÖDIGT!!! ni som känner er träffade ta och skaffa ett liv och sluta och förstöra för andra........
 • annonym
  utanför mitt hus står dom och börnar nästa gång tar jag regnummeret och ringer polisen
 • Robert
  Anledningen till att anmälningarna minskar kan ju vara att man inte orkar anmäla alla små "skitbrott" så som stöld, skadegörelse och inbrott i fordon. Jag har t.ex. bara anmält ett av tre brott jag blivit utsatt för då det handlar om så lite pengar. Det ligger i svenskens mentalitet att vara förbannad i tysthet, sedan glömma och gå vidare. Man orkar helt enkelt inte besvära polisen när man blivit av med 300kr i bensin, för man vet ju att det enbart är slöseri på ens egen och polisens tid. Nu har jag dock upptäckt att fordonsstölder och inbrott kan anmälas direkt på www.polisen.se vilket underlättar för oss som är lata.
 • Anita
  Johan med den inställningen så får ju polisen aldrig veta vad som händer vilket i sin tur innebär att dom tror allt är frid och fröjd i Björklinge och så lägger dom resurserna någon annan stans. Å då kan ju buset fortsätta slanga bensin, köra trimmade mopeder och EPA traktorer, elda, knarka och vad det nu är, helt fritt polisen tror ju att allt är lungt här ute så dom lyser med sin frånvaro.
 • Johan
  Vem anmäler att man blivit av med 50 liter soppa i bilen eller ett par extraljus värdet överstiger ju ändå inte självrisken. Å om någon välter vägskyltar vem bryr sig!

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se