Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

Debatt

Björklinge

Som f.d. Björklingebo är det med stor sorg och besvikelse man ser att det ena efter det andra vad gäller service slår igen,  stänger, upphör och rivs i Björklinge.
 
Jag undrar därför om det är så att Björklingebor nu för tiden inte är trogna ortens serviceställen? Visst kan det vara frestande att ta bilen och åka till "stan för att storhandla och sen bara köpa tidningen och par liter mjölk på hemmaplan. Men i sådana fall blir det ju som det blir, kundunderlaget räcker inte till och man lägger ned.
 
Det finns så pass mycket människor i Björklinge med omnejd att det borde bära ett antal butiker, bank, post o.dyl. om alla sluter upp på den egna orten.

/ Åke Gustafson 

 

 

Kommentarer (8)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • åke
  Ett bankkontor besöker man när man vill ha personlig service och möjlighet att diskutera större affärer och investeringar, privat eller som företagare. Nya och etablerade företag vill ha en bank på orten om både de, och orten ska kunna utvecklas. Annars har du rätt, små bankärenden går utmärkt på internet.
 • Kiesskoff
  Vad skall man med en bank till? Har inte varit på ett bankkontor på 10 år. Då har jag ändå under dessa 10 år startat 2 företag, köpt och sålt bostad osv.....
  Allt fixat via telefon, internet. VAD SKALL MAN MED ETT BANKKONTOR TILL?
 • Bengt
  Varför handlar jag i Uppsala?
  För att Hemköp aldrig har det jag vill ha! Det är ständigt tomma brödhyllor t.ex. Hur svårt kan det vara att beställa så det täcker efterfrågan? Andra saker som sällan finns är vissa mejerivaror. Man blir ganska less på att ständigt planera om matsedeln efter vad som finns i affären. Ska man handla på Hemköp lär man hitta på den allt eftersom man lägger ner varorna i korgen...
 • Roffe
  Tack Åke nu har vi äntligen fått en bankomat i Björklinge, de måste vart din artikel som gjorde det, nu väntar vi bara på banken så har du gjort mirakel här ute.
 • åke Gustafson
  För att återgå till ämnet:

  Anledningen till mitt inlägg var bara att starta en liten debatt om vad som skulle kunna göras för att få en BANK, bankomat och några småbutiker att fungera i Björklinge. Inget annat. Slut.
 • Roffe
  Åke jag är inte det minsta uppgiven kan jag lova dig. Att det är som det är kan jag hålla med om. Posten eller rättare sagt "svensk kassa service" som det heter sen 2001 säljer inte ens frimärken och skiter fullständigt i om dom har 1 eller 4000 kunder här ute i Björklinge för dom ska lägga ner verksamheten i hela landet till årsskiftet. Anledningen är att i dag använder de allra flesta brevgiro, internet bank och uttagsautomat. Det har inneburit att bara 1-2 procent av hela Sveriges befolkning använder Svensk Kassaservice. Att Statoil stängde var självklart tråkigt men vi har ju Din-X och en sån här liten ort klarar inte att hålla 2 mackar i gång, inte heller 5 st restauranger/pizzerior/grillar heller och så är det bara, fler kommer att få stryka på foten och slå igen portarna, det finns inte kundunderlag för det sen E4: an flyttades det har inget med uppgivenhet att göra. Lika lite som att man kan ha en Konsum butik bara för att ett fåtal vill handla där.

  Å Roffe jag vill passa på att upplysa dig om att sen du flyttade härifrån (måste ha varit en evighet sen) så har vi faktiskt mer än Irons fotboll, ishockey, tennis och pingis. Vi har tex bilbingo, innebandy, Mix motions gymnastik, ryttarförening, friluftsfrämjandet, släktforskarförening, bowlklubb, bibliotek, distriktssköterska, tandläkare, marknader av olika slag, gårdshandel, danskurser, fiske klubb, veterinär, hunddagis, frisörer mm mm och hör och häpna till och med en hembygdsförening! Imponerad?

  Allvarligt talat Åke jag förstår inte varför du plötsligt börjar bry dig så mycket om Björklinges väl och ve när du flyttat härifrån eller är det bara lite hemlängtan, du verkar ju ha fullt upp i Husby Långhundra så lägg ner din tid och kraft där du, så ska vi nog se till så att Björklinge inte försvinner från jordens yta dom närmaste åren i alla fall. Ett annat alternativ kan ju vara att du uppdaterar dig om Björklinges utbud och flyttar tillbaka.

  Hälsningar Roffe
  Stolt Björklingebo sen 1970
 • åke Gustafson
  Hej Roffe!
  Bra att du kommenterar inlägget även om du låter uppgiven och försöker förklara "att det är som det är och kan antagligen inte bli bättre." Om många tycker som dig så blir det nog inte heller bättre.

  Jag har full förståelse för att du och andra enskilda personer inte kan påverka ensamma, men tillsammans kan ni åstadkomma otroliga saker.

  Tag t.ex en liten ort som Husby Långhundra. Invånarantal ca 1000st. Där har man idrottsklubbar bedriver marknad, hembygdsförening, lanthandel, gårdshandel, biograf, teatergrupp mm.mm vilket skapats genom duktiga och entusiastiska medborgare, ungefär som ni Björklingebor har engagerat er i SK Iron under årens lopp.

  Jag hörde en del av ett reportage på radio som sa att det oftast var inflyttande människor som startar verksamhet på mindre orter, och sådana har ni ju gott om i Björklinge.

  Finns det inte någon som kan kalla intresserade personer till ett möte där man samtalar om vad man skulle kunna starta upp i frågan om företag och företagslokaler? Kanske kan Hembygsföreningen ta första initiativet? (som i Långhundra)
  /mvh åke
 • Roffe
  Måste bara kommentera detta inlägg. Det är väl inte så att du Åke kanske lämnade Björklige pga av bristande service, som före detta Björklingebo menar jag. När det gäller Posten så har det ju varit känt i 10-15 år att dom inte vill ha någon "kundtjänst" och det var inte bristande kundunderlag som gjorde att dom stängde det var brist på intresse från posten själva att över huvud taget finnas till. Vi hade en gång en bank här ute och jag vet att jag och många med mig var beredda att byta till denna bank om dom monterade en minuten automat här ute det gjordes även en namninsamling som inte ens besvarades av denna bank. Att Statoil stängde var ju deras eget vinstdrivande beslut och inget man kan klandra Mia med personal för, butiken kunde ju knappast ligga kvar när E4:an flyttades, hörde själv en siffra på att antalet sålda koppar kaffe var ca 300 om dagen men dagen efter öppnandet av nya motorvägen såldes det inte ens 10 koppar. När Konsum gick i konkurs gjordes också ett
  "räddningsförsök" men när en butik som ligger granne med på den tiden upplands näst dyraste efter ICA solen i Storvreta enligt PRO´s årliga undersökningar så måste det ju antingen bero på dåligt sortiment eller personal eftersom kunderna valde det dyrare alternativet. Men sen Hemköp kom till "byn" så måste jag hålla med om att det blivit avsevärt billigare än det var förr men att jag skulle storhandla där en gång i veckan är helt uteslutet det skulle bli 2000-2500 kr dyrare per månad för vår familj. Så att bli kallad "otrogen" av en som flytta från Björklinge känns lite märkligt tycker jag.

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se