Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

Fiberanslutning i Björklinge

Vi vill genom denna sida informera om att boende i Björklinge kan ansluta sig till fibernätverk. Fiber som kan användas för att förmedla bredband, tv, telefoni mm. Till skillnad från vanliga 'telejacket', är fiber en neutral förbindelse. Tjänsterna på fiber är obegränsade och därmed framtidssäkrad. Med en fiberanslutning behövs inte längre det vanliga telefonjacket, begränsningar i bredband p.g.a. kopparkabelns egenskaper är borta.

Läs mer här: Fiberanslutning.nu

Kommentarer (17)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Roger  - Nu har även UNT vaknat
  Efter UNTs artikel i dagens tidning kanske det kan sätta fart med utbyggnad av riktig infrastruktur?
  http://www.unt.se/uppsala/uppsala-ligger-efter-i-bredbandsracet-1618497.aspx
 • Jonas
  Fredde: Lite kul att du sitter och anmärker fel på andras inlägg när du själv inte ens kontrollerar ditt eget. Antar att du menar 1080p?
 • Fredde  - Jo!
  Jonas:

  Haha!
  Självklart är det 1080p jag syftar på, av någon anledning får jag alltid för mig att det är 1024, tänker väl lite i andra banor. 1024 är en del av skärmupplösningen på skärmen, säkerligen därav min ihopblandning, dålig ursäkt, men så är det.

  VDSL och ADSL = olika tekniker även om det är går via telefonjacket.
 • Fredde
  Roger:

  Telias ADSL klarar cirka 28mbit ned och cirka 2.5upp.
  Jag har VDSL vilket i skrivande stund gav mig en download på cirka 38mbit och min upload var i skrivande stund 11.5mbit. Det är cirka 3-4 ggr mer än vad du har angett.
  Det är ADSL som har den begränsningen, och har du dessutom TV kopplat till ADSL så blir upload endast 1mbit. Jag har sk tripple play tjänst via Telia VDSL och fortfarande 11.5mbit upload!

  Men för framtida tjänster så skulle jag själv vilja ha fiber etc.. och framför allt kapacitet för framtida fulla HDsändningar i 1024p vilket inte telia klarar i dags läget. De har endast 720p.
 • Admin
  Ang ROT avdrag så är det följande som gäller enligt skatteverket. Den manuella arbetskostnaden som utförs på tomten från tomtgräns till husvägg (gräv och återfyllnadskostnad och nedläggning av fiberkabel) ger rätt till skattereduktion. Installationskostnad i bostadshuset ger dock inte rätt till skattereduktion.

  Så summan beror helt enkelt på hur långt man har mellan tomtgräns och husvägg.
 • Roger Larsson
  Åke: Angående ROT-avdrag.

  Ja det stämmer att arbetskostnaden på egen tomt är berättigat för ROT-avdrag. Har inte skrivit något annat heller.. :-)

  För övrigt skapade vi ett forum på sidan för att kunna samla diskussioner på ett ställe.
 • Roger Larsson
  Jag ser det mer som lite moment 22.
  Istället för att springa runt i 1 månad för att knacka dörr, har vi istället tänkt fråga intresse på sidan. Pris blir beroende på antal intresserade. Det handlar om att så länge de som är intresserade bor samlat, alternativt längs fiber-sträckningen så går det att genomföra med endast 30 hushåll. Har nu 8 intresserade efter bara 2 dagar. Detta borde framförallt vara av intresse för de nybyggnationer i Tibble som inte vill betala 15000:- för ett vanligt telefonjack.
 • åke
  Läste på sidan att det gick att göra ROT avdrag för detta. Det har jag mycket svårt att tro då ROT avdraget endast omfattar arbete från fasaden och innåt.
 • Leif
  Tror att fiberanslutning.nu börjar lite i fel ände. Man måste nog börja med att dela upp dom olika områdena och räkna antalet hushåll/område och sen begära offert på det. Därefter går man ut med en intresseförfrågan till dom boende i området och presenterar det pris man fått och tar upp en anmälan, går inte alla i området med så är det nog tyvärr inte genomförbart. Sen beror det ju förstås på förutsättningarna. På Ramsjö backe fanns det ju som sagt ett kabel TV nät att dra igenom, då blir det betydligt billigare, gör det inte det så måste det grävas och då blir det minst dubbelt så dyrt. Har hört siffror på 20 000 - 25 000 kr/ hushåll där man tidigare gjort offertförfrågan. Då är det nog många som avstår tyvärr. Men bra att det görs ett försök i alla fall.
 • Micke
  På Ramsjö backe kostade det 9000 kr/ fastighet, men då ska man ha med i beräkningarna att vi hade ett redan befintligt kabel Tv nät att dra igenom. På så sätt behövde man inte gräva nytt. Vid vår offertförfrågan var det bara Telia som var intresserade. Så det låter lite märkligt att dom inte ens svarar er.
 • Roger Larsson
  Det vi behöver göra nu är att samla in uppgifter om vilka som är intresserade för att kliva in i 2000-talet, d.v.s. uppgradera till fiber.
  Vi kommer givetvis att begära in offerter från alla tänkbara leverantörer när det är så dags.
  Kan nämna att Telia inte ens returnerar några svar när jag frågat dom (flera gånger). Antar att dom inte vill konkurera bort sitt Digital-TV monopol som dom nu har via ADSL.. :-)
 • Danne
  Hoppas verkligen att detta sprids och att folk visar intresse.
  jag har idag anmält mitt intresse :)
 • Roffe
  Har ni kollat med Blixtvik och Bahnhof om de är intresserade?
 • Bertil
  Märkligt!? När man i Ramsjö backe gick ut med offertförfrågan för fiberanslutning av drygt 50 hushåll så var Telia dom enda som visade intresse, alla andra operatörer avstod. Men helt klart är att ska det inte bli hutlöst dyrt så bör alla i området installera det. Tror dom på Ramsjö backe betalade 10000 kr/ hushåll. Men som sagt då var det samtliga hus på området drygt 50 st.
 • Roger Larsson
  Val av leverantör är inte klart på något sätt.
  Borderlight är däremot en enda som hittils visat intresse.
  Telia är ointresserad som vanligt, kanske blir skillnad när vi är fler som vill ansluta sig. Telia har redan fiberkunder i Ramsjö...

  ADSL/VDSL ger inte bättre upload än 2-3MBit/s. Klart oacceptabelt för oss som jobbar hemifrån.
 • Fredde  - Jo!
  Jag kan upplysa dig om att du har fel gällande VDSL!

  Jag har idag cirka 35-40mb ned och cirka 10mbit upp!

  ADSL har däremot den begränsningen som du just nämt!
 • Fredde
  Kollade nyss på fiberanslutning.nu ?

  Jag hoppas på allvar att folk inte vill ha hit laxnet/borderlight ab.
  Jag vill ha ett fritt fibernät så som kanaltierp.
  Ska folk tvinga andra att köra borderlight så kör jag gärna med mitt Felia 60/10mbit abb. VDSL :)

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se